Kultur

Kongeriget Thailand hed indtil 1939 Siam. men har siden 1949 heddet Thailand, Prathet Thai, også kendt som "Land of the Free". Den tidligst kendte befolkning i området menes at have hørt under Khmerriget i Cambodja, men i 1200-tallet rev Thailand sig løs og blev et selvstændigt kongedømme.

Ved denne lejlighed blev landets statsreligion, theravada-buddhismen, der følger Buddhas lære mere kategorisk end andre buddhistiske retninger, og den har været det lige siden. Efter løsrivningen fra Cambodja har skiftende kongeriger hersket med hovedstæder i Sukhothai, Chiang Mai og Ayutthaya. Rigerne var jævnligt i krig med nabolandene Kina, Cambodja og Burma.

Thailand kan gennem sin 800 års historie bryste sig af at være det eneste land i sydøst Asien, som aldrig har været en koloni. Der har dog været et portugisisk handelshus i Ayutthaya og flere europæiske kolonimagter har forsøgt at få herredømmet i landet. Det thailandske kongehus forsøgte først at møde europæerne med diplomati og imødekommenhed, men da de blev for ivrige i forsøget på at omvende thailænderne til kristendommen, blev de moderne korsfarere smidt ud.

Buddhismen sætter sammen med monarkiet stadig dagsordenen i Thailand. Munkene er højt respekterede, og det er velanset at alle mænd på et tidspunkt i livet prøver at leve som munk. Kongefamilien hyldes dagligt når nationalsangen eller den royale hymne spilles på togstationer og ud over landsbyer.